H Science United Project θα εφαρμόσει πιλοτικά το πρόγραμμα Science Kits for Roma Kids τη σχολική χρονιά 2022-23, παρέχοντας το εκπαιδευτικό της υλικό και υποστήριξη σε εκπαιδευτικούς με μαθητές/τριες Ρομά, για πρώτη φορά.
Το πρόγραμμα θα προσεγγίσει το πρόβλημα της αυξημένης σχολικής διαρροής των μαθητών/τριών Ρομά και πιο συγκεκριμένα η δυσκολία παρακολούθησης των μαθημάτων από τα δίγλωσσα παιδιά Ρομά εξαιτίας της μονόγλωσσης κατεύθυνσης του σχολείου (Καλπαζίδου, ROMPlat2019).
Στόχοι του προγράμματος είναι η ανάπτυξη εσωτερικών κινήτρων των παιδιών μέσα από θετικές μαθησιακές εμπειρίες στο σχολείο και η εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στο μάθημα των φυσικών επιστημών προσπερνώντας το εμπόδιο της γλώσσας μέσω της βιωματικής μάθησης.
Η σχεδιαζόμενη δράση περιλαμβάνει επιμόρφωση και παροχή εργαλείων σε εκπαιδευτικούς του δημοσίου σχολείου ώστε να υποστηρίξουν τους/τις Ρομά μαθητές/τριές τους στο μάθημα των φυσικών επιστημών.
Όραμα της Science United Project είναι η ανάπτυξη μιας κοινότητας εκπαιδευτικών που θα διαπρέπει στη βιωματική διδασκαλία των φυσικών επιστημών σε κάθε πολύπλοκο εκπαιδευτικό πλαίσιο, εξασφαλίζοντας το δικαίωμα των παιδιών στην πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Μεθοδολογία
Το πρόγραμμα θα αξιοποιήσει τα κιτ φυσικών επιστημών της SUP , καθώς και την τεχνογνωσία και εμπειρία της οργάνωσης στις επιμορφώσεις και την υποστήριξη εκπαιδευτικών που εργάζονται σε δύσκολα εκπαιδευτικά πλαίσια. Σύμφωνα με την ανατροφοδότηση των εκπαιδευτικών, τα κιτ της SUP ενισχύουν ουσιαστικά τη συμμετοχή των μαθητριών/τών στο μάθημα, «ξεκλειδώνουν» τις δεξιότητες συνεργασίας και δίνουν ευκαιρίες για την χρήση της γλώσσας και της έκφρασης ενώ συμβάλλουν ουσιαστικά στην κατανόηση των εννοιών των φυσικών επιστημών και της επιστημονικής μεθόδου. Τα κιτ απευθύνονται σε μαθήτριες/ές Δημοτικού και Γυμνασίου και έχουν λάβει έγκριση από το ΥΠΑΙΘ. Μέσω του προγράμματος, οι εκπαιδευτικοί θα λάβουν επιμόρφωση για τη βιωματική διδασκαλία των φυσικών επιστημών με τη βοήθεια των κιτ, μεθοδολογία για την αξιοποίηση της βιντεο-ιστορίας στην τάξη και μία συνεδρία με εισηγήτρια εξειδικευμένη επιμορφώτρια Ρομνί και θέμα τα χαρακτηριστικά των Ρομά και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Επιπλέον της επιμόρφωσης και του εκπαιδευτικού υλικού της SUP, θα τεθούν στη διάθεση των εκπαιδευτικών περισσότερα εργαλεία που θα δημιουργηθούν από το πρόγραμμα:
Μία βιντεο-ιστορία ενός/μίας Έλληνα/Ελληνίδας Ρομά επιστήμονα ως θετικό, πολιτισμικά σχετικό παράδειγμα για τους/τις Ρομά μαθητές/τριες
1 ηλεκτρονικό αρχείο με ηχογραφημένες αποδόσεις του λεξιλογίου του εκπαιδευτικού υλικού στην ρομανές, που θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών & Συνεργατών
Μετά την επιμόρφωση, οι εκπαιδευτικοί θα στείλουν σχέδια μαθήματος για το πώς θα αξιοποιήσουν το προσφερόμενο εκπαιδευτικό υλικό και την βιντεο-ιστορία του/της μέντορα, λαμβάνοντας εξατομικευμένη υποστήριξη εφόσον το επιθυμούν και θα παραλάβουν δωρεάν τα κιτ για όλα τα παιδιά της τάξης τους. Μετά την πραγματοποίηση της διδασκαλίας, αναμένεται να δώσουν γραπτή ανατροφοδότηση για την εμπειρία τους και να συμμετέχουν σε συνέντευξη, ώστε να αντληθούν οι πληροφορίες για την εκτίμηση του εκπαιδευτικού και κοινωνικού αντίκτυπου του προγράμματος.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω email στο [email protected].
Αναζητάμε εθελοντές/ντριες Ρομά φοιτητές/τριες ή αποφοίτους φυσικών επιστημών, πολυτεχνείου, μαθηματικών ή επιστημών υγείας
Επιπλέον των κιτ φυσικών επιστημών, το πρόγραμμα θα συντονίσει την παραγωγή μιας βιντεο-ιστορίας ενός/μίας εθελοντή/ντριας Ρομά επιστήμονα ή φοιτητή/τριας φυσικών επιστημών, πολυτεχνείου, μαθηματικών ή επιστημών υγείας, που θα λειτουργήσει ως ενθαρρυντικό, πολιτισμικά οικείο παράδειγμα για τους/τις μαθητές/τριες, αποσκοπώντας να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει. Οι μέντορες κατέχουν ένα ρόλο μεγάλης σημασίας για τον αντίκτυπο του προγράμματος στους/στις συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες. Μοιραζόμενοι/ες την πορεία τους, το πολιτισμικό τους υπόβαθρο, τα όνειρα και θετικά λόγια, οι μέντορες θα ενθαρρύνουν τους/τις συμμετέχοντες/ουσες Ρομά μαθητές/τριες να είναι αισιόδοξοι/ες, ανθεκτικοί/ές και να συνεχίσουν τη σχολική τους προσπάθεια στις φυσικές επιστήμες. Η εκπαιδευτική έρευνα έχει δείξει ότι οι μαθητές/τριες ανταποκρίνονται καλά σε πρότυπα που έχουν σχετικό με εκείνους/ες πολιτισμικό υπόβαθρο. Ανάλογες βιντεο-ιστορίες δημιούργησε η SUP το 2022 για το πιλοτικό πρόγραμμα Science United Festival, όπου επιστήμονες πρόσφυγες μοιράστηκαν την ιστορία τους, λαμβάνοντας ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σχόλια από εκπαιδευτικούς που τις αξιοποίησαν σε τάξεις με παιδιά πρόσφυγες. Μπορείτε να τις παρακολουθήσετε εδώ.
Ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη τη Δρ. Ειρήνη Αδαμοπούλου, τη δικηγόρο Αλεξάνδρα Καραγιάννη, το Εργαστήρι Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών & Συνεργατών, τον Παναγιώτη Δημητρά και τον Βασίλη Τσαρνά από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι, τη δασκάλα Ελένη Ντζάνη και την κοινωνική επιστήμονα Marianna Jónás.